Antimicrobial and Antioxidant Properties of Some Commercial Honeys Available on the Polish Market
PBN-AR
Instytucja
Wydział Technologii Żywności (Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie)
Informacje podstawowe
Główny język publikacji
en
Czasopismo
Czech Journal of Food Sciences (20pkt w roku publikacji)
ISSN
1212-1800
EISSN
Wydawca
DOI
URL
Rok publikacji
2017
Numer zeszytu
5
Strony od-do
401-406
Numer tomu
35
Identyfikator DOI
Liczba arkuszy
0.5
Słowa kluczowe
en
bee product
enzymatic activity
HMF
microbial properties
antioxidants
phenolic content
Streszczenia
Język
en
Treść
Six commercial natural honeys available on the Polish market were characterised with respect to their geographical and floral origins, physicochemical parameters and microbial properties. The study focused on a determination of the activity of the main enzymes, antioxidant capacity and identification of antimicrobial effects. Fructose was the predominant sugar in all tested honeys. The largest amount of hydroxymethylfurfural (HMF) was found in eucalyptus honey. It was found that thyme honey was characterised by the highest values of diastase number, invertase activity, antioxidant capacity and total phenolic content. A very week correlation between the antioxidant properties of tested honeys and their antimicrobial action against tested bacteria was observed. M. luteus and P. putida were resistant to most honey samples. All tested honeys showed antibacterial activity against E. coli and P. myxofaciens. B. subtilis was resistant only to eucalyptus honey.
Inne
System-identifier
UR08d654abf9eb411c826927b8af52b003
CrossrefMetadata from Crossref logo
Cytowania
Liczba prac cytujących tę pracę
Brak danych
Referencje
Liczba prac cytowanych przez tę pracę
Brak danych