The influence of chemical structure on thermal properties and surface morphology of polyurethane materials
PBN-AR
Instytucja
Wydział Przedsiębiorczości i Towaroznawstwa (Uniwersytet Morski w Gdyni)
Informacje podstawowe
Główny język publikacji
EN
Czasopismo
CHEMICAL PAPERS (20pkt w roku publikacji)
ISSN
0366-6352
EISSN
Wydawca
Springer
URL
Rok publikacji
2018
Numer zeszytu
5
Strony od-do
1249-1256
Numer tomu
72
Identyfikator DOI
Liczba arkuszy
Autorzy
Pozostali autorzy
+ 4
Słowa kluczowe
EN
polyurethane structure
polymer blends
thermal properties
surface morphology
PL
struktura poliuretanów
mieszaniny polimerowe
właściwości termiczne
morfologia powierzchni
Open access
Tryb otwartego dostępu
Otwarte czasopismo
Wersja tekstu w otwartym dostępie
Wersja opublikowana
Licencja otwartego dostępu
Creative Commons — Uznanie autorstwa
Czas opublikowania w otwartym dostępie
Przed publikacją
Streszczenia
Język
EN
Treść
The surface morphology and thermal properties of polyurethanes can be correlated to their chemical composition. The hydrophilicity, surface morphology, and thermal properties of polyurethanes (differed in soft segments and in linear/cross-linked structure) were investigated. The influence of poly([R,S]-3-hydroxybutyrate) presence in soft segments and blending of polyurethane with polylactide on surface topography were also estimated. The linear polyurethanes (partially crystalline) had the granular surface, whereas the surface of cross-linked polyurethanes (almost amorphous) was smooth. Round aggregates of polylactide un-uniformly distributed in matrix of polyurethane were clearly visible. It was concluded that some modification of soft segment (by mixing of poly([R,S]-3-hydroxybutyrate) with different polydiols and polytriol) and blending of polyurethanes with small amount of polylactide influence on crystallinity and surface topography of obtained polyurethanes.
Cechy publikacji
original-article
Inne
System-identifier
article_2236_521
CrossrefMetadata from Crossref logo
Cytowania
Liczba prac cytujących tę pracę
Brak danych
Referencje
Liczba prac cytowanych przez tę pracę
Brak danych