Antibacterial activity of rosemary, caraway and fennel essential oils
PBN-AR
Instytucja
Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa (Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie)
Informacje podstawowe
Główny język publikacji
angielski
Czasopismo
Herba Polonica
ISSN
0018-0599
EISSN
2449-8343
Wydawca
Instytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich
DOI
URL
Rok publikacji
2015
Numer zeszytu
4
Strony od-do
31-39
Numer tomu
61
Identyfikator DOI
Liczba arkuszy
Słowa kluczowe
angielski
Escherichia coli
Staphylococcus aureus
rosemary
caraway
fennel
polski
Escherichia coli
Staphylococcus aureus
rozmaryn lekarski
kminek zwyczajny
koper włoski
Open access
Tryb otwartego dostępu
Otwarte czasopismo
Wersja tekstu w otwartym dostępie
Wersja opublikowana
Licencja otwartego dostępu
Creative Commons — Uznanie autorstwa-Niekomercyjne-Bez utworów zależnych
Czas opublikowania w otwartym dostępie
Po publikacji
Ilość miesięcy od publikacji
0
Streszczenia
Język
angielski
Treść
Recently, interest in essential oils used in natural medicine, has been increasing. Essential oils are still being tested for their potential uses as an alternative remedies for the treatment of many infectious diseases. The aim of the study was to evaluate antibacterial properties of commercial essential oils (rosemary, caraway and fennel) to reduce the number of Staphylococcus aureus and Escherichia coli. The antibacterial activity of essential oils was investigated by agar dilution method. The result of experiments showed that essential oils contained in microbiological media significantly reduced the number of S. aureus and E. coli cells. The best antibacterial properties possessed caraway oil: 1 mg/g for S. aureus and 10 mg/g for E. coli, weaker rosemary (5 mg/g) and fennel (20 mg/g) oils. Results confirmed the inhibiting effect of commercial essential oils on S. aureus and E. coli and provide a scientific ground for future research.
Język
polski
Treść
W ostatnich latach notuje się wzrost zainteresowania olejkami eterycznymi, które są stosowane w medycynie naturalnej. Ich potencjalne zastosowanie jako alternatywnych środków w leczeniu chorób infekcyjnych wciąż jest badane. Celem niniejszej pracy była ocena właściwości antybakteryjnych komercyjnych olejków eterycznych (rozmarynu lekarskiego, kminku zwyczajnego i kopru włoskiego) w stosunku do Staphylococcus aureus i Escherichia coli. Aktywność antybakteryjną olejków badano z wykorzystaniem metody rozcieńczeń w agarze. Wykazano, iż olejki eteryczne zawarte w podłożach mikrobiologicznych działają hamująco na wzrost S. aureus i E. coli. Najlepsze właściwości przeciwbakteryjne posiadał olejek eteryczny z kminku zwyczajnego w rozcieńczeniu 1 mg/g dla S. aureus i 10 mg/g dla E. coli. Nieco słabszy efekt uzyskano dla olejku rozmarynowego i olejku z kopru włoskiego: 5 mg/g (S. aureus) i 20 mg/g (E. coli). Wyniki potwierdziły hamujący wpływ komercyjnych olejków eterycznych na wzrost S. aureus i E. coli i stanowią podstawę do przeprowadzenia dalszych badań.
Inne
System-identifier
PANEL-1002241
CrossrefMetadata from Crossref logo
Cytowania
Liczba prac cytujących tę pracę
Brak danych
Referencje
Liczba prac cytowanych przez tę pracę
Brak danych