Characterization of Active Compounds of Different Garlic (Allium sativum L.) Cultivars
PBN-AR
Instytucja
Instytut Medycyny Wsi im. Witolda Chodźki
Informacje podstawowe
Główny język publikacji
en
Czasopismo
Polish Journal of Food and Nutrition Sciences (15pkt w roku publikacji)
ISSN
1230-0322
EISSN
2083-6007
Wydawca
Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN
DOI
Rok publikacji
2018
Numer zeszytu
1
Strony od-do
73-81
Numer tomu
68
Identyfikator DOI
Liczba arkuszy
Autorzy
(liczba autorów: 9)
Pozostali autorzy
+ 8
Słowa kluczowe
en
Garlic
Allium sativum
antioxidant
chromatography
ion chelation
cytotoxicity
Streszczenia
Język
en
Treść
Garlic (Allium sativum L.) has a reputation as a therapeutic agent for many different diseases such as microbial infections, hypertension, hypercholesterolaemia, diabetes, atherosclerosis and cancer. Health benefits of garlic depend on its amount of biologically active compounds, which differs between cultivars and geographical regions. The aim of this study was to evaluate and compare the biological activity of aqueous extracts from nine garlic varieties from different countries (Poland, Spain, China, Portugal, Burma, Thailand and Uzbekistan). Antioxidant properties were evaluated through free radical scavenging (DPPH•, ABTS•+) and ion chelation (Fe2+, Cu2+) activities. The cytotoxicity of garlic extracts was evaluated in vitro using Neutral Red Uptake assay in normal human skin fibroblasts. The obtained results revealed that garlic extracts contained the highest amount of syringic and p-hydroxybenzoic acids derivates. The lowest IC50 values for DPPH•, ABTS•+ scavenging and Cu2+ chelation ability was determined in Chinese garlic extracts (4.63, 0.043 and 14.90 µg/mL). Extract from Spanish cultivar Morado and Chinese garlic were highly cytotoxic for human skin fibroblasts as they reduced cellular proliferation by 70-90%. We show diverse contents of proteins and phenolic components in garlic bulbs from different varieties. The obtained results could help to choose the varieties of garlic which contain significant amounts of active compounds, have important antioxidant properties and display low antiproliferative effect and/or low cytotoxicity against normal human skin fibroblast BJ.
Cechy publikacji
Towaroznawstwo
Mikrobiologia
Biotechnologia – dziedzina nauk technicznych
Technologia żywności i żywienia
Nauki o zdrowiu
Science of commodities
Microbiology
Biotechnology – field of technical sciences
Food and nutrition sciences
Health sciences
discipline:Biologia
discipline:Biologia medyczna
discipline:Biotechnologia – dziedzina nauk biologicznych
discipline:Biotechnologia – dziedzina nauk rolniczych
discipline:Biology
discipline:Medical biology
discipline:Biotechnology – field of biological sciences
discipline:Biotechnology – field of agricultural sciences
Original article
Original article presents the results of original research or experiment.
Oryginalny artykuł naukowy
Oryginalny artykuł naukowy przedstawia rezultaty oryginalnych badań naukowych lub eksperymentu.
Inne
System-identifier
PBN-R:759707
CrossrefMetadata from Crossref logo
Cytowania
Liczba prac cytujących tę pracę
Brak danych
Referencje
Liczba prac cytowanych przez tę pracę
Brak danych