Distribution of Salmonella serovars along the food chain in Poland, 2010–2015
PBN-AR
Instytucja
Państwowy Instytut Weterynaryjny - Państwowy Instytut Badawczy
Informacje podstawowe
Główny język publikacji
en
Czasopismo
Journal of Veterinary Research (20pkt w roku publikacji)
ISSN
2450-7393
EISSN
2450-8608
Wydawca
National Veterinary Research Institute in Pulawy; Poland
Rok publikacji
2017
Numer zeszytu
2
Strony od-do
173-179
Numer tomu
61
Identyfikator DOI
Liczba arkuszy
Słowa kluczowe
en
Salmonella serovars
salmonellosis
food chain
Poland
Open access
Tryb otwartego dostępu
Otwarte czasopismo
Wersja tekstu w otwartym dostępie
Wersja opublikowana
Licencja otwartego dostępu
Creative Commons — Uznanie autorstwa-Niekomercyjne-Bez utworów zależnych
Czas opublikowania w otwartym dostępie
Razem z publikacją
Streszczenia
Język
en
Treść
Introduction: Data collection on the Salmonella occurrence is crucial in effective implementation of different actions or control programmes aiming to protect consumers’ health and to reduce the level of Salmonella prevalence in farm animals. The goal was to describe Salmonella serovar distribution along the food chain in Poland during 2010–2015 and to identify their epidemiological importance. Material and Methods: Slide agglutination according to White-Kauffmann-Le Minor scheme was used to identify Salmonella serovars of 6,928 isolates originating from animals, food, feeds, and fertilisers. Results: In total, 160 Salmonella serovars were identified. Differences in serovar distribution were observed depending on animal species. Among isolates from hens, S. Enteritidis and S. Infantis were the most prevalent. Serovar pattern in turkeys differed from those in hens, with S. Kentucky, S. Newport, S. Saintpaul being the most prevalent. Monophasic S. Typhimurium was predominant in pigs. Serovars found in food reflected those observed among livestock animals. Nine out of the ten most prevalent serovars in animals and humans were also found in organic fertilisers. Conclusion: Serotyping of large number of isolates from different sources is essential for insight on emerging serovars and trends of Salmonella occurrence. This may increase the value of epidemiological data and result in updating of Salmonella control programmes to target further epidemiologically important serovars in animals and better protection of consumers’ health.
Cechy publikacji
praca doświadczalna
Inne
System-identifier
1741
CrossrefMetadata from Crossref logo
Cytowania
Liczba prac cytujących tę pracę
Brak danych
Referencje
Liczba prac cytowanych przez tę pracę
Brak danych