The impact of Carrot Enriched in Iodine trough Soil Fertilization on Iodine Concentration and Selected Biochemical Parameters in Wistar Rats
PBN-AR
Instytucja
Wydział Biotechnologii i Ogrodnictwa (Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie)
Informacje podstawowe
Główny język publikacji
en
Czasopismo
Plos One
ISSN
1932-6203
EISSN
Wydawca
DOI
URL
Rok publikacji
2016
Numer zeszytu
Strony od-do
1-20
Numer tomu
Online
Identyfikator DOI
Liczba arkuszy
0.95
Autorzy
Pozostali autorzy
+ 8
Słowa kluczowe
en
Iodine, Diet, Carrots, Thyroid, Gene expression, Rats, Kidneys, Thyroid hormones
Open access
Tryb otwartego dostępu
Otwarte czasopismo
Wersja tekstu w otwartym dostępie
Oryginał autora
Licencja otwartego dostępu
Inna
Czas opublikowania w otwartym dostępie
Po publikacji
Ilość miesięcy od publikacji
Streszczenia
Język
en
Treść
Iodine is one of the trace elements which are essential for mammalian life. The major objective of iodine biofortification of plants is to obtain food rich in this trace element, which may increase its consumption by various populations. Additionally, it may reduce the risk of iodine deficiency diseases. In this research for the first time we have assessed the bioavailability of iodine from raw or cooked carrot biofortified with this trace element on iodine concentration in selected tissues and various biochemical parameters as well as mRNA expression of some genes involved in iodine metabolism in Wistar rats. Statistically, a significantly higher iodine level was determined in urine, faeces and selected tissues of rats fed a diet containing biofortified raw carrot as compared to a diet without iodine and a diet containing control cooked carrot. Biofortified raw carrot significantly increased triiodothyronine concentration as compared to animals from other experimental groups. The highest thyroid stimulating hormone level was determined in rats fed control cooked carrots. mRNA expression of selected genes was affected by different dietary treatment in rats’ hearts. Biofortified raw and cooked carrot could be taken into account as a potential source of iodine in daily diets to prevent iodine deficiency in various populations.
Inne
System-identifier
UR93b2517f9129487293e12cb3821a27cd
CrossrefMetadata from Crossref logo
Cytowania
Liczba prac cytujących tę pracę
Brak danych
Referencje
Liczba prac cytowanych przez tę pracę
Brak danych