Enrichment of Parachlorella kessleri biomass with bioproducts: oil and protein by utilization of beet molasses
PBN-AR
Instytucja
Instytut Agrofizyki im. Bohdana Dobrzańskiego Polskiej Akademii Nauk
Informacje podstawowe
Główny język publikacji
angielski
Czasopismo
JOURNAL OF APPLIED PHYCOLOGY (35pkt w roku publikacji)
ISSN
0921-8971
EISSN
1573-5176
Wydawca
SPRINGER
DOI
URL
Rok publikacji
2017
Numer zeszytu
4
Strony od-do
1735–1743
Numer tomu
29
Identyfikator DOI
Liczba arkuszy
Autorzy
Słowa kluczowe
angielski
Beet molasses
Biodiesel
Calorific value
Parachlorella kessleri
Chlorophyta Proteins
Streszczenia
Język
angielski
Treść
The aim of this study was to determine the suitability of beet molasses, an agro-industrial by-product, as an alternative culture medium component for photoheterotrophic and mixotrophic cultivation of Parachlorella kessleri. Application of beet molasses improved microalgal cell growth and modified the biochemical composition of P. kessleri biomass. During the addition of molasses to culture media with simultaneous aeration, the maximum biomass productivity, oil and protein productivity, and calorific value were 0.42 g L−1 day−1, 112.56 and 244.95 mg L−1 day−1, and 22.1 MJ kg−1, respectively. Under these conditions, the total content of polyunsaturated C16-C18 fatty acids decreased, which was suitable for application in biodiesel. Besides oils and carbohydrates, P. kessleri had an ability to synthesize significant amounts of proteins, especially during molasses utilization. This provides a possibility of a wide range of non-fuel applications of P. kessleri biomass.
Cechy publikacji
original_article
Inne
System-identifier
PX-59773955d5ded67245717a31
CrossrefMetadata from Crossref logo
Cytowania
Liczba prac cytujących tę pracę
Brak danych
Referencje
Liczba prac cytowanych przez tę pracę
Brak danych