Cornflower (Centaurea cyanus L.) honey quality parameters: chromatographic fingerprints, chemical biomarkers, antioxidant capacity and others
PBN-AR
Instytucja
Wydział Farmaceutyczny z Oddziałem Analityki Medycznej (Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu)
Informacje podstawowe
Główny język publikacji
en
Czasopismo
Food Chemistry
ISSN
0308-8146
EISSN
Wydawca
ELSEVIER SCI LTD
DOI
URL
Rok publikacji
2014
Numer zeszytu
Complete
Strony od-do
12-18
Numer tomu
142
Link do pełnego tekstu
Identyfikator DOI
Liczba arkuszy
Słowa kluczowe
en
Cornflower (Centaurea cyanus L.) honey
GC–MS/GC–FID
HPLC–DAD
Norisoprenoids
(E)- and (Z)-3-oxo-retro-α-ionol
Riboflavin
Lumichrome
Phenyllactic acid
Antioxidant activity
CIE L∗a∗b∗C∗h colour characteristics
Streszczenia
Język
en
Treść
The samples of cornflower (Centaurea cyanus L.) honey from Poland were subjected to ultrasonic solvent extraction applying the mixture of pentane and diethyl ether 1:2v/v (solvent A) as well as dichloromethane (solvent B). The major compounds of the extracts (analysed by GC–MS/GC–FID) were C13 and C9 norisoprenoids. Among them, (E)-3-oxo-retro-α-ionol (2.4–23.9% (solvent A); 3.9–14.4% (solvent B)) and (Z)-3-oxo-retro-α-ionol (3.7–29.9% (solvent A); 8.4–20.4% (solvent B)) were found to be useful as chemical biomarkers of this honey. Other abundant compounds were: methyl syringate (0.0–31.4% (solvent A); 0.0–25.4% (solvent B)) and 3-hydroxy-4-phenylbutan-2-one (1.6–15.8% (solvent A); 5.1–15.1% (solvent B)). HPLC–DAD analysis of the samples revealed lumichrome (4.7–10.0mg/kg), riboflavin (1.9–2.7mg/kg) and phenyllactic acid (112.1–250.5mg/kg) as typical compounds for this honey type.Antioxidant and antiradical properties as well as total phenolic content of the samples were found to be rather moderate by FRAP (ferric reducing antioxidant power), DPPH (1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl radical) and Folin–Ciocalteu assays, respectively. Additionally, CIE L∗a∗b∗C∗h chromatic coordinates were evaluated. Colour attributes of cornflower honey were characterised by elevated values of L∗ and particularly high values of b∗ and h coordinates, which correspond to medium bright honey with intense yellow colour.
Cechy publikacji
Original article
Original article presents the results of original research or experiment.
Oryginalny artykuł naukowy
Oryginalny artykuł naukowy przedstawia rezultaty oryginalnych badań naukowych lub eksperymentu.
Inne
System-identifier
PBN-R:357590
CrossrefMetadata from Crossref logo
Cytowania
Liczba prac cytujących tę pracę
Brak danych
Referencje
Liczba prac cytowanych przez tę pracę
Brak danych