Inulina jako produkt spożywczy, paszowy, farmaceutyczny, kosmetyczny i energetyczny
PBN-AR
Instytucja
Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. Stanisława Pigonia w Krośnie
Informacje podstawowe
Główny język publikacji
pl
Czasopismo
TOWAROZNAWCZE PROBLEMY JAKOŚCI. POLISH JOURNAL OF COMMODITY SCIENCE
ISSN
1733-747X
EISSN
Wydawca
Uniwersytet Technologiczno-Humanistyczny w Radomiu
DOI
Rok publikacji
2014
Numer zeszytu
1
Strony od-do
18-26
Numer tomu
Link do pełnego tekstu
Identyfikator DOI
Liczba arkuszy
Autorzy
Pozostali autorzy
+ 1
Słowa kluczowe
pl
Towaroznawstwo
Dodatki funkcjonalne do żywności
Właściwości fizykochemiczne
Właściwości zdrowotne produktu
en
Commodity science
Functional food additives
Physicochemical property
Health properties of the product
Streszczenia
Język
pl
Treść
W niniejszej pracy omówiono charakterystykę chemiczną i fizyczną inuliny, źródła jej pozyskiwania, metabolizm związku, zastosowanie i znaczenie użytkowe: dietetyczne, probiotyczne, w technologii żywności, w przemyśle farmaceutycznym, kosmetycznym, w gorzelnictwie, przemyśle paszowym i energetycznym oraz w ochronie środowiska przyrodniczego.
Język
en
Treść
In this paper, chemical and physical characteristics of inulin, the sources of preparation, the metabolism of the compound, the use and importance of utility: dietary prebiotic, in food technology, pharmaceutical, cosmetic, in distilling, the feed industry, and energy and protecting the natural environment.
Cechy publikacji
Towaroznawstwo
Science of commodities
discipline:Biotechnologia – dziedzina nauk rolniczych
discipline:Biotechnology – field of agricultural sciences
Original article
Original article presents the results of original research or experiment.
Oryginalny artykuł naukowy
Oryginalny artykuł naukowy przedstawia rezultaty oryginalnych badań naukowych lub eksperymentu.
Inne
System-identifier
PBN-R:796818