Catalase immobilized in capsules in microorganisms removal from drinking water, milk, and beverages
PBN-AR
Instytucja
Wydział Chemiczny (Politechnika Wrocławska)
Informacje podstawowe
Główny język publikacji
eng
Czasopismo
Desalination and Water Treatment
ISSN
1944-3994
EISSN
Wydawca
DOI
URL
Rok publikacji
2015
Numer zeszytu
nr 10
Strony od-do
2721-2727
Numer tomu
vol. 55
Identyfikator DOI
Liczba arkuszy
Autorzy
Słowa kluczowe
pol
enkapsulacja enzymów
usuwanie nadtlenku wodoru
dyfuzja substratu
kinetyka reakcji
Streszczenia
Język
eng
Treść
A method for removing microbiological contaminants (bacteria, fungi) present in water, milk, or beverages can be an addition of hydrogen peroxide. The method is known in the literature as “cold pasteurization” and has been used so far in the purification of milk. A possibility of H2O2 application in the purification of water and other beverages was considered. Hydrogen peroxide present in liquids must be removed before their application in food and drinks industry. An efficient method of its decomposition is the enzymatic reaction involving catalase. Catalase was immobilized into alginate capsules. Characteristics of the immobilized catalase such as the temperature-activity curve, pH-activity curve, and operational and storage stability were evaluated. Various applications of the preparation were considered. Suitability of the preparation was also investigated using a plug-flow reactor.
Inne
System-identifier
000194250
CrossrefMetadata from Crossref logo
Cytowania
Liczba prac cytujących tę pracę
Brak danych
Referencje
Liczba prac cytowanych przez tę pracę
Brak danych