A comparison of antioxidative capacities of fruit juices, drinks and nectars, as determined by EPR and UV–vis spectroscopies
PBN-AR
Instytucja
Wydział Matematyki, Fizyki i Chemii (Uniwersytet Śląski w Katowicach)
Informacje podstawowe
Główny język publikacji
EN
Czasopismo
SPECTROCHIMICA ACTA PART A-MOLECULAR AND BIOMOLECULAR SPECTROSCOPY
ISSN
1386-1425
EISSN
Wydawca
PERGAMON-ELSEVIER SCIENCE LTD
DOI
URL
Rok publikacji
2016
Numer zeszytu
Strony od-do
546-549
Numer tomu
153
Identyfikator DOI
Liczba arkuszy
0,2
Autorzy
(liczba autorów: 2)
Słowa kluczowe
EN
Antioxidant capacity
Drinks
EPR spectroscopy
Fruit juices
Nectars
UV–vis spectroscopy
Streszczenia
Język
EN
Treść
The differences in the Trolox Equivalent Antioxidant Capacity (TEAC) values at the same incubation time obtained by two different techniques: electron paramagnetic resonance (EPR) spectroscopy and ultraviolet visible (UV–vis) spectroscopy, which use the same antioxidant-free radical reaction mechanism, were determined for fruit juices, nectars and drinks. For this study, the stable free radical 1,1-Diphenyl-2-picryl-hydrazyl (DPPH•) was used. The antioxidant capacity was presented in Trolox Equivalents, e.g., μM trolox per 100 ml of sample. All of the studied fruit juices, drinks and nectars showed antioxidative properties. Dependencies between TEAC values and the percent fruit content and sample color were observed for the studied beverages. It was found that EPR spectroscopy is the more adequate method for determining TEAC values for these kinds of samples.
Inne
System-identifier
0192700122011
CrossrefMetadata from Crossref logo
Cytowania
Liczba prac cytujących tę pracę
Brak danych
Referencje
Liczba prac cytowanych przez tę pracę
Brak danych