Application of Electron Paramagnetic Resonance Spectroscopy for Investigating Antioxidant Activity of Selected Herbs
PBN-AR
Instytucja
Wydział Matematyki, Fizyki i Chemii (Uniwersytet Śląski w Katowicach)
Informacje podstawowe
Główny język publikacji
EN
Czasopismo
JOURNAL OF AOAC INTERNATIONAL
ISSN
1060-3271
EISSN
Wydawca
AOAC INT
DOI
URL
Rok publikacji
2015
Numer zeszytu
4
Strony od-do
862-865
Numer tomu
98
Liczba arkuszy
0,2
Autorzy
(liczba autorów: 2)
Streszczenia
Język
EN
Treść
Antioxidant properties of selected herbs were investigated using electron paramagnetic resonance (EPR) spectroscopy. This was possible by measuring changes in the intensity of the EPR spectrum that resulted from the interaction of the stable radical 1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl with antioxidants found in herbal samples. Moreover, the total phenolic content (TPC) was measured using UV-Vis spectroscopy. The values of trolox equivalent antioxidant capacity were in the range of 10.95 to 505.95 μmol Trolox/1 g of dry weight of sample. TPC values were in the range of 3.38 to 63.13 mg of gallic acid/1 g of dry weight. The results showed that all of the investigated herbs exhibit antioxidant properties. A positive and significant correlation between antioxidant activity and total phenolic content was observed. The studied herbs could be a good source of natural antioxidants.
Inne
System-identifier
0192700125755
CrossrefMetadata from Crossref logo
Cytowania
Liczba prac cytujących tę pracę
Brak danych
Referencje
Liczba prac cytowanych przez tę pracę
Brak danych