The study of antioxidant capacity of varieties of nalewka, a traditional Polish fruit liqueur, using EPR, NMR and UV–vis spectroscopy
PBN-AR
Instytucja
Wydział Matematyki, Fizyki i Chemii (Uniwersytet Śląski w Katowicach)
Informacje podstawowe
Główny język publikacji
EN
Czasopismo
JOURNAL OF FOOD COMPOSITION AND ANALYSIS
ISSN
0889-1575
EISSN
Wydawca
ACADEMIC PRESS INC ELSEVIER SCIENCE
DOI
URL
Rok publikacji
2015
Numer zeszytu
Strony od-do
114-119
Numer tomu
40
Identyfikator DOI
Liczba arkuszy
0,3
Autorzy
(liczba autorów: 2)
Słowa kluczowe
EN
Antioxidant activity
Beverages
DPPH
EPR spectroscopy
Food analysis
Food composition
Polyphenols
Tincture
Trolox
Streszczenia
Język
EN
Treść
The antioxidant properties of various kinds of the traditional Polish alcoholic beverage nalewka were investigated using electron paramagnetic resonance (EPR), nuclear magnetic resonance (NMR) and ultraviolet–visible (UV–vis) spectroscopy. The antioxidant capacity was measured by EPR spectroscopy in μmol Trolox (TE) in a 100 mL nalewka sample. The total phenolic content was measured by Folin–Ciocalteu (FC) assays while aromatic proton content (Har) was determined by NMR spectroscopy; subsequently the correlation among these values was explored. All of the investigated nalewkas exhibited antioxidant properties. The values of Trolox equivalent antioxidant capacity (TEACDPPH) were in the range 45–1045 μmol TE/100 mL. It was found that the value of the TEACDPPH corresponded to the TP (r = 0.96) and Har (r = 0.95). Moreover, the TEACDPPH values depended on the kinds of fruits used for nalewkas’ preparation.
Inne
System-identifier
0192600110122
CrossrefMetadata from Crossref logo
Cytowania
Liczba prac cytujących tę pracę
Brak danych
Referencje
Liczba prac cytowanych przez tę pracę
Brak danych