Chemical composition of edible potato tubers in retail outlets in east-central Poland
PBN-AR
Instytucja
Wydział Przyrodniczy (Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach)
Informacje podstawowe
Główny język publikacji
EN
Czasopismo
Journal of Ecological Engineering
ISSN
2299-8993
EISSN
Wydawca
Polskie Towarzystwo Inżynierii Ekologicznej (PTIE)
DOI
Rok publikacji
2014
Numer zeszytu
1
Strony od-do
56-61
Numer tomu
16
Link do pełnego tekstu
Identyfikator DOI
Liczba arkuszy
0,3
Autorzy
Pozostali autorzy
+ 1
Słowa kluczowe
PL
Białko całkowite
Cukry w roślinie
Handel detaliczny
Jakość bulw
Międzyrzec Podlaski (woj. lubelskie)
Sacharoza
Siedlce (woj. mazowieckie)
Skład chemiczny
Witamina C
Ziemniaki konsumpcyjne
Open access
Tryb otwartego dostępu
Otwarte czasopismo
Wersja tekstu w otwartym dostępie
Licencja otwartego dostępu
Creative Commons — Uznanie autorstwa
Czas opublikowania w otwartym dostępie
Razem z publikacją
Streszczenia
Język
EN
Treść
The work was an attempt to determine and describe certain quality characteristics of edible potato on sale in Siedlce and Międzyrzec Podlaski. Potato tubers for examination were purchased in 3 kinds of retail outlets (ten shops of each kind) in east-central Poland. A total of 90 samples were collected to determine tuber size, protein and vitamin C content, reducing sugars and sucrose content. Potatoes purchased in all kinds of outlets met the standards set for tuber size. Potatoes bought in supermarkets had a better chemical composition than tubers purchased in groceries or fruit and vegetable shops. All the potato tubers were a good staple.
Cechy publikacji
oryginalny artykuł naukowy
Inne
System-identifier
0272601357227
CrossrefMetadata from Crossref logo
Cytowania
Liczba prac cytujących tę pracę
Brak danych
Referencje
Liczba prac cytowanych przez tę pracę
Brak danych