Comparison of Chemical Sensitivity of Fresh and Long-Stored Heat Resistant Neosartorya fischeri Environmental Isolates Using BIOLOG Phenotype MicroArray System
PBN-AR
Instytucja
Instytut Agrofizyki im. Bohdana Dobrzańskiego Polskiej Akademii Nauk
Informacje podstawowe
Główny język publikacji
en
Czasopismo
PLoS One
ISSN
1932-6203
EISSN
Wydawca
PUBLIC LIBRARY SCIENCE
DOI
URL
Rok publikacji
2016
Numer zeszytu
1
Strony od-do
0147605-0147605
Numer tomu
11
Identyfikator DOI
Liczba arkuszy
Autorzy
Open access
Tryb otwartego dostępu
Inne
Wersja tekstu w otwartym dostępie
Wersja opublikowana
Licencja otwartego dostępu
Inna
Czas opublikowania w otwartym dostępie
Streszczenia
Język
en
Treść
Spoilage of heat processed food and beverage by heat resistant fungi (HRF) is a major problem for food industry in many countries. Neosartorya fischeri is the leading source of spoilage in thermally processed products. Its resistance to heat processing and toxigenicity makes studies about Neosartorya fischeri metabolism and chemical sensitivity essential. In this study chemical sensitivity of two environmental Neosartorya fischeri isolates were compared. One was isolated from canned apples in 1923 (DSM3700), the other from thermal processed strawberry product in 2012 (KC179765), used as long-stored and fresh isolate, respectively. The study was conducted using Biolog Phenotype MicroArray platforms of chemical sensitivity panel and traditional hole-plate method. The study allowed for obtaining data about Neosartorya fischeri growth inhibitors. The fresh isolate appeared to be much more resistant to chemical agents than the long-stored isolate. Based on phenotype microarray assay nitrogen compounds, toxic cations and membrane function compounds were the most effective in growth inhibition of N. fischeri isolates. According to the study zaragozic acid A, thallium(I) acetate and sodium selenate were potent and promising N. fischeri oriented fungicides which was confirmed by both chemical sensitivity microplates panel and traditional hole-plate methods.
Cechy publikacji
ORIGINAL_ARTICLE
Inne
System-identifier
720439
CrossrefMetadata from Crossref logo
Cytowania
Liczba prac cytujących tę pracę
Brak danych
Referencje
Liczba prac cytowanych przez tę pracę
Brak danych